Vína ve sklepě pod Veliší kvasí spontánně, tzn. bez přidaných kvasinek, pouze pomocí přírodních kvasinek, které si s sebou hrozny přinesou z Velišské vinice. Vína v našem vinařství kvasí v dřevěných sudech 225l, kameninových nádobách 225 l nebo malých nerezkách 200-300l a šarže vín jsou z tohoto důvodu do 300 ks lahví. Vína tak vznikají už „ve vinici“.
Do vín nejsou přidávána žádná aditiva. Fermentují spontánně bez vyšlechtěných kvasinek či bakterií, čímž plně odráží Velišský terroir místa svého původu.
Klademe důraz na minimalizaci oxidu siřičitého, což zachovává vína krásně pitelná, živá, bez nepříjemných následků v podobě bolesti hlavy následující den. Vína zrají na jemných kalech, drtivá většina z nich před lahvováním stráví rok v dubovém sudu.
Vinný sklep vybudovaný z venkovské stáje, se nachází do 50 m od vinice, kde hrozny dozrály.
V podstatě se tímto naturálním přístupem vracíme zpět ke kořenům, kdy se víno pěstovalo a vyrábělo přirozeně bez jakýchkoliv nepřirozených zásahů a čistě přírodní cestou v místě původu hroznů.
bílé, naturální, české zemské víno, spontánně fermontované, zrálo v kameninové nádobě, nefiltrované s jemným perlením, suché, obsah alkoholu 13%
růžovo-oranžové, naturální, české zemské víno, spontánně fermentované, směs 6 PIWI odrůd, macerováno 4 dny na slupkách, nefiltrované, suché, obsah alkoholu 12,5%
bílé, naturální, české zemské víno, spontánně fermontované, zrálo 12 měsíců v dobovém sudu, nefiltrované, suché, obsah alkoholu 13,5%
bílé, naturální, české zemské víno, spontánně fermontované, macerováno 5 dnů na slupkách, zrálo 12 měsíců v dobovém sudu, nefiltrované, suché, obsah alkoholu 14%
červené, naturální, české zemské víno, spontánně fermontované, zrálo 12 měsíců ve středně vypáleném dobovém sudu, nefiltrované, suché, obsah alkoholu 14,5%
naturální perlivé víno vyráběné metodou rurále, růžové, české zemské víno, spontánně fermontované, nefiltrované, suché, obsah alkoholu 12,5%
Pro objednávku mě prosím kontaktujte emailem na adrese bisek.t@seznam.cz
nebo pomocí kontaktního formuláře níže.
Na první zážitek s naturálním vínem je potřeba se připravit a vědět, co od něj čekat. Jedná se o odlišný chuťový zážitek, který naráží na naše zajeté chuťové stereotypy. Vzpomínáte, jak Vám chutnala Vaše první oliva? Nebo ústřice? S naturálním vínem to bude stejné. Je potřeba se do něj propít. Nicméně jakmile mu přijdete na chuť, není cesty zpět. Je to totiž druh vína, po kterém Vás ráno nebude bolet hlava a v průběha večera se Vám nebude temnit mysl.
Na rozdíl od vín konvenčních, která jsou ve většině případů skvělá ihned po otevření, naturální vína se dost často potřebují „srovnat“. Víno po otevření ochutnej a pokud do tebe neklouže, nech ho na druhý den. Pokud klouže, výborně, ale když necháš něco i na druhý a třetí den, uvidíš, že nebudeš litovat.
Nečekej, že se do naturálního vína zamiluješ na první doušek. Může to tak být, ale pokud patříš do skupiny vínomilů, kteří už mají něco „vypito“, bude to pro tebe složitější.
Bramboračka od maminky bude vždycky nejlepší. Byla totiž první. Chuťový konzervatismus je velká věc a rozbít ho je jako svlékat železnou košili. V zásadě se stane buď, že zjistíš, a) že potřebuješ „svoje víno“, nebo b) že miluješ rozmanitost. Odměnou bude nekonečně široká paleta chutí odrážející charakter země, kde bylo víno vypěstováno. Není to prostě víno ve stylu typ kvasinek F678, Mega Purple, taniny v prášku a voilà, každý ročník chutná stejně.
Jíme očima, jasná věc. Ale byla to velká průmyslová fuška udělat z vína čirou lesklou tekutinu, kterou je možné v září sklidit a v listopadu pít. Chceš-li přírodu, je potřeba pochopit, že jako tuk nese chuť v jídle, ve víně je nositelem chuti „bordel“, který tam plave, dokud a) se neodfiltruje, b) si časem nesedne ke dnu sám, c) plave tam i nadále.
Mít rozpito více lahví vína najednou není zhýralost, ale dobrý zvyk protřelého vínomila. Tento způsob seznamování se s naturálními víny je vhodný také pro vínomily méně trpělivé.